En ny rapport fra vårt svenske leverandørmedlem Odyssey presenterer spennende innsikt i nordiske givertrender. Nordmenn har alltid hatt et sterkt engasjement for veldedighet og samfunnsansvar, men hvordan vi gir, og hva vi gir til, er stadig i endring.

Analysen Nordic Donor Survey er utført på oppdrag av Fundraising Norge og våre søsterorganisasjoner i de nordiske landene, og gir oss verdifull innsikt i hvordan ulike aldersgrupper og samfunnssegmenter engasjerer seg i veldedighet, og hvordan vi kan tilpasse strategier for å styrke den norske giverkulturen.
Stabil vekst i fast givertjeneste
En tydelig trend vi ser hos respondentene som har svart på undersøkelsen, er at fastgivere utgjør en stadig større andel av den norske befolkningen. Faktisk er Norge ledende i Norden på dette området, med en økning på 8 % siden 2024. Donasjon av klær og andre gjenstander ligger stabilt på et høyt nivå, mens symbolske gaver har økt betraktelig sammenlignet med fjoråret. Samtidig har donasjoner gjennom mobilbetaling hatt en signifikant økning i hele Norden, og økningen er størst i Norge med hele 8% flere som oppgir å gi gjennom tjenesten Vipps.
Hvordan nå ut til giverne?
Kanalene vi bruker for å nå ut til potensielle givere er avgjørende for hvor effektivt vi kan engasjere nye og eksisterende bidragsytere. Sosiale medier har befestet sin posisjon som en av de viktigste informasjonskildene, men organisasjoners egne nettsider opplever en markant vekst i bruk som informasjonskilder. Det er også verdt å merke seg at venner og bekjente har stadig større innflytelse på hvem og hva vi gir til. Overraskende nok viser undersøkelser at tradisjonell direktepost (DM) fortsatt er den mest pålitelige og sikre kanalen, mens e-post og nyhetsbrev er de minst effektive.
Hva gir vi til?
Nordmenn har i økende grad prioritert å gi til humanitære katastrofer, nasjonale og innenlandske formål samt internasjonal bistand. Støtte til humanitære katastrofer har vokst fra 29 % i 2024 til 37 % i 2025, og støtten til nasjonale og innenlandske formål har økt fra 18 % til 24 %. Vi ser også en tydelig forskyvning mot å prioritere sikkerhet og redningsoperasjoner, mens interessen for dyrevelferd har falt betraktelig.
Fremtidens givertrender
Basert på dagens utvikling forventer vi at humanitære katastrofer vil fortsette å være et av de viktigste formålene for nordmenns donasjoner, med en estimert vekst til 43 % av alle donasjoner innen utgangen av 2025. Samtidig vil støtte til de mest sårbare i utviklingsland bli en stadig viktigere prioritet. Norge skiller seg ut i Norden ved at giverfrekvensen varierer betydelig mellom generasjonene. Eldre givere dominerer fremdeles fastgiverordningene, mens yngre fortsatt i mindre grad forplikter seg til regelmessige bidrag. Dette understreker behovet for nye strategier som kan engasjere de yngre generasjonene i større grad.
Norge i tet – men vi gir minst til dyrevelferd
Norge scorer høyest i Norden når det gjelder antall fastgivere og frivillig arbeid. Likevel har vi forbedringspotensial når det kommer til støtte til dyrevelferd, hvor vi ligger lavest i regionen. 27 % av befolkningen oppgir at de er fastgivere, og 32 % av nordmenn oppgir at de kjøper gaver eller lodd til inntekt for veldedige formål og hele 32 % oppgir at de donerer også klær. I tillegg oppgir 11 % at de månedlig deltar i dugnadsarbeid.
For å sikre en sterk giverkultur fremover, må vi fortsette å tilpasse oss endringer i giveratferd og kanalbruk. Det er vår jobb å legge til rette for at det skal være enkelt, inspirerende og meningsfullt å gi – uansett alder eller bakgrunn. Ved å bygge videre på våre styrker og adressere utfordringene, kan vi skape en enda mer inkluderende og bærekraftig giverkultur i Norge.
Siri Nodland, generalsekretær i Fundraising Norge
Nordic Donor Survey er utført av Odyssey på vegne av Fundraising Norge, Giva Sverige, VaLa (Finland) og Isobro (Danmark).
Vi ønsker å rette en særlig takk til aptxact & Gainer hvis bidrag har gjort denne undersøkelsen og publiseringen mulig.