Politisk plattform
Sammen med medlemmene skal Fundraising Norge jobbe for å påvirke politikkutforming og tilskuddsordninger som har innflytelse på medlemsorganisasjonene våre. Målet er å sikre stabilitet og forutsigbarhet for medlemmene.
Frivillig og ideell sektor brukes der det refereres til helheten. Frivillig og ideell sektor inkluderer de ansatte og de frivillige.
Fundraising Norge tar avstand fra begrepet «frivilligheten». Når vi omtaler sektoren, organisasjonene og de ansatte som «frivilligheten» gjenspeiler det ikke den kompleksiteten og det omfanget vår sektor har utviklet seg til. Mest problematisk av alt skaper det forvirring hos publikum, myndigheter og givere, og undergraver de samfunnskritiske leveransene sektoren faktisk bidrar med.
Politisk plattform er vårt mandat for å drive politisk påvirkning. Vi skal arbeide for disse sakene:
Sak 1: Forutsigbare vilkår for vekst og utvikling
Frivillig og ideell sektor er på lik linje som næringslivet avhengig forutsigbare inntekter gjennom stabile rammebetingelser. Organisasjonene sysselsetter nærmere 90.000 ansatte. Skattefradraget for gaver til frivillig og ideell sektor bidrar til å sikre arbeidsplasser og må økes.
Det må i tillegg bli enklere å ta del i ordningen. I dag stilles det krav til at stiftelser som ønsker å være en del av ordningen må motta årlige tildelinger fra det offentlige. Dette er kontraproduktivt og stikk i strid med ordningens formål som er nettopp å kunne klare seg uten offentlige tildelinger. Frivillig og ideell sektor er en av byggesteinene i samfunnet, og en styrke for vårt demokrati. Dessverre får ikke lokallag og andre aktører på lokalt nivå ta del i ordningen. Ordningen må utvides slik at den fungerer bedre for å engasjere også lokalt næringsliv. Dette gjøres enklest ved å la de støtte tiltak i sitt nærmiljø.
Sektoren er motivert av andre verdier enn økonomisk vinning. En sterk frivillig og ideell sektor fremmer deltakelse og engasjement blant innbyggere for en rekke saker, i tillegg til å tilby viktige tjenester og støtte til de mest sårbare menneskene i samfunnet vårt. Sektoren jobber for gode samfunnsformål hvor det er avgjørende at mest mulig går til formålsoppfyllelse. Moms på varer og tjenester fører til mindre formålsoppfyllelse. Derfor krever Fundraising Norge en regelstyring av momskompensasjonsordningen slik at den uavkortet gir frivillig og ideell sektor rett på 100% momsrefusjon av sine momsutgifter, også når deres virksomhet kommer det offentlige til gode.
For å sikre forutsigbare inntekter for frivillig og ideell sektor er det nødvendig at det legges til rette for gode rammebetingelser som sikrer at verktøyene for dialog med eksisterende og potensielt nye givere og medlemmer fungerer godt.
Fundraising Norge vil jobbe for:
- Å øke skattefradraget for gaver til frivillig og ideell sektor. Målet er å trappe opp fradraget til 500.000 kroner i året for privatpersoner.
- Å opprette en egen ordning for skattefradrag fra næringslivet og gradvis trappe opp fradraget til 5.000.000 kroner i året for næringslivet.
- Å fjerne hindringer for å delta i skattefradragsordningen slik at også lokale foreninger og stiftelser som ikke mottar statsstøtte kan delta i ordningen.
- En regelstyrt momskompensasjonsordning som sikrer at 100 % av organisasjonenes momsutgifter dekkes og utbetales fortløpende.
- At verktøyene for å opprette og gjennomføre dialog med givere og medlemmer må fungere.
Sak 2: Tillitsreform for frivillig og ideell sektor
Mål: Forenklede tilskuddsordninger og sikre frie midler til frivillig og ideell sektor.
Tilskuddsordningene må være forutsigbare og lett tilgjengelige. Det er avgjørende at de bidrar til å sikre frie midler til drift og formålsrettet arbeid. Dette legger grunnlaget for at organisasjonene kan fokusere på sine samfunnsoppdrag uten unødvendig byråkrati. Mindre detaljstyring – mer tillit til formålet.
Fundraising Norge vil jobbe for:
- En videreutvikling av en nasjonal portal for statlige tilskuddsordninger som kan forenkle søknadsprosesser og rapportering.
- Mer langsiktige tilskudd med rammeavtaler som åpner for treårige og femårige tilskudd.
- At det offentlige gir flerårige avtaler og driftsstøtte fremfor prosjektstøtte, samt utbetaler støtte ved årets begynnelse.
- Et styrket arbeidsgiveransvar gjennom forutsigbare offentlige tildelinger.
- Økt fleksibilitet til å endre bruken av midlene ved endrede behov.
- Å sikre ordninger som bidrar til at nasjonale, etablerte organisasjoner kan oppskalere og bidra raskt i nasjonale kriser.
- Prinsippet om «en gang, ett sted» for rapportering, slik at frivillig og ideell sektor rapporterer én gang per år til Brønnøysundregistrene, og at disse dataene gjenbrukes i alle relevante sammenhenger.
- Å samordne regelverk og støtteordninger på tvers av departementer og formål.
- At data samlet inn av det offentlige sammenstilles og tilgjengeliggjøres for sektoren på en slik måte at det kan skape mer verdi.
Sak 3: Digitalisering og teknologiutvikling
Det offentlige har opprettet flere muligheter til å søke om midler til digitalisering. Det er viktig at disse søknadsordningene også er åpne for frivillig og ideell sektor. Fundraising Norge mener at tilgang til moderne teknologi er avgjørende for effektiv drift, og bedre selvfinansiering.
Fundraising Norge vil jobbe for:
- Et permanent bransjeprogram for digitalisering som omfatter støtte til investering i IKT-systemer, innovasjon i nye digitale løsninger, og kompetanseheving blant brukerne.
- At programmet tar utgangspunkt i Digdirs strategi og erfaringer, og har en ramme på ca. 100 millioner kroner årlig.
- Tilgang på data. Data er av stor verdi også for frivillig og ideell sektor. Offentlig forvaltning må forpliktes til å gjøre mer data om sektoren raskere og enklere tilgjengelig.
Sak 4: Innovasjon som drivkraft for fremtidig vekst
Innovasjon er avgjørende for å utvikle nye løsninger i møte med samfunnets behov, men ideell sektor mangler ofte nødvendige ressurser. Fundraising Norge mener at et eget innovasjonsfond på minst 100 millioner kroner er nødvendig for å stimulere til nyskapning. Fondet bør forvaltes av Innovasjon Norge, og andre ordninger administrert av Innovasjon Norge bør i større grad åpnes opp for å støtte innovasjon i frivillig og ideell sektor.
Fundraising Norge vil jobbe for:
- Et innovasjonsfond for etablerte organisasjoner, forankret hos Innovasjon Norge, som gir tilgang til midler for utvikling av nye arbeidsmetoder og tjenester.
- Et innovasjonsfond for nyetableringer («start-up»-organisasjoner) som kobler drift av organisasjoner med tilgang til finansiering og nødvendig kompetanse.
Sak 5: Styrket samarbeid mellom offentlig og frivillig & ideell sektor
Norsk offentlig sektor spiller en nøkkelrolle i samspillet med frivillig og ideell sektor, som er avgjørende for samfunnsmessige gevinster og bedre tjenester. For å styrke samarbeidet er det nødvendig med et helhetlig rammeverk og strømlinjeformede prosesser som bryter ned siloer og tilpasser løsninger til behovene i sektoren.
Livshendelsene definert av Digitaliseringsdirektoratet (Digdir), som «starte og drive en frivillig organisasjon», gir en unik mulighet til å forbedre offentlige tjenester. Lotteri- og stiftelsestilsynet, som forvalter sektoren største tilskuddsordning, og Brønnøysundregistrene, som kan forenkle søknads- og rapporteringsarbeid, er sentrale partnere i å effektivisere ressursfordeling og frigjøre tid til formål. Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) er en viktig aktør for å sikre smidige møter mellom frivillig & ideell sektor og det offentlige.
Fundraising Norge arbeider som brobygger for å styrke dialogen, bedre ressursutnyttelsen og legge til rette for datadeling som grunnlag for policyutvikling. Fundraising Norge skal jobbe for at frivillig og ideell sektor og det offentlige skal forstå hverandre bedre og samarbeide bedre, slik at organisasjonene kan bruke mer tid på formålsoppfyllelse.
Fundraising Norge vil jobbe for:
- Å styrke samarbeidet med Digdir om livshendelser, spesielt knyttet til «starte og drive en frivillig organisasjon» og «arv og dødsfall», med mål om å tilgjengeliggjøre mer informasjon om sektoren.
- Å styrke samarbeidet med lotteri og stiftelsestilsynet som den største tilskudds forvalteren til frivillig og ideell sektor
- Å styrke samarbeidet med brønnøysundregistrene for å automatisere og forenkle all søknadsskriving og rapportering.
- Å styrke samarbeidet med kultur- og likestillingsdepartementet som sektorkoordinerende departementet for å gjøre møtet mellom frivillig og ideell sektor og det offentlige mest mulig smidig.
- At offentlige registre og systemer tilgjengeliggjør informasjon om mulighetene til å gi til frivillig og ideell sektor.
- Offentlig tilgjengelige, anonymiserte data som viser omfanget av gaver til frivillig og ideell sektor, som grunnlag for bedre innsikt og policyutvikling.
Gjennom samarbeid på tvers av sektorene kan vi bidra til at frivillig og ideell sektor spiller en enda sterkere rolle i utviklingen av et bærekraftig og inkluderende samfunn.
Har du spørsmål til vår politiske plattform? Kontakt politisk rådgiver Lars Dahlgren.