Statsbudsjett: Fortsatt mye å ta tak i for ideell sektor

Foto: Ingvild Vaale Arnesen

I en tid der vi som samfunn står overfor betydelige økonomiske og sosiale utfordringer, er behovet for en sterkere frivillig og ideell sektor viktigere enn på lenge. Fundraising Norge er derfor dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

Til tross for at regjeringsplattformen slår fast at regjeringen ønsker «Ein sterkare frivillig sektor som står på eigne bein» ser vi også i årets budsjett at disse løftene ikke følges opp i praksis.

Skattefradrag på gaver

Skattefradraget på gaver til frivillige og ideelle organisasjoner er ikke økt. Dette til tross av at organisasjonene tapte 93,5 millioner kroner i 2023. Dette har vært en av våre høyest prioriterte saker helt siden regjeringen kuttet fradraget fra 50.000 kr til 25.000 kroner i 2021. Vi oppfordrer regjeringen på det sterkeste om å komme med en betydelig økning fra dagens nivå. All statistikk viser at økt fradrag mobiliserer nye givere, både fra privatpersoner og næringslivet. Regjeringen signaliserer med dette at de ikke anerkjenner den samfunnsmessige verdien frivillig og ideell sektor tilfører. Skattefradraget er også bare nominelt videreført – hvilket betyr at ordningen taper verdi for hvert år som går. 

Regelstyrt momskompensasjon

Mangelen på regelstyring av momskompensasjonsordningen er den andre store skuffelsen i årets budsjett, og vi minner regjeringen om at dette er siste mulighet til å innfri dette løftet fra Hurdalsplattformen. Frivillige og ideelle organisasjoner har lenge måttet leve med stor usikkerhet om hvorvidt de vil få tilbakebetalt momsutgifter, noe som vanskeliggjør budsjettering og langsiktig planlegging. Regelstyring av momskompensasjonen har et bredt politisk flertall og ville gitt sektoren nødvendig økonomisk forutsigbarhet og redusert byråkrati.

Digitalisering

Heller ikke i år er det prioritert midler til økt digitalisering av frivillig og ideell sektor. Befolkningen forventer at sektoren henger med på den teknologiske utviklingen og evner å levere like sømløse løsninger som næringslivet. Det er kritisk at frivillig og ideell sektor får tilgang til de nødvendige ressursene for å modernisere sine arbeidsmetoder og systemer, ikke minst når det gjelder digital sikkerhet. Offentlig sektor har tilgang til flere tilskuddsordninger for å styrke digitalisering, men disse ordningene er fortsatt utilgjengelige for frivillig og ideell sektor. Denne forskjellsbehandlingen er vanskelig å forstå. Regjeringen taler varmt om digitaliseringens betydning for samfunnet, men uten finansiering av slike tiltak innen frivillig sektor, blir vi utkonkurrert på arbeidsmarkedet i jakten på nødvendig spisskompetanse.

Prosessene med å søke tilskudd fra det offentlige er i dag svært ressurskrevende, noe som reduserer evnen til å bruke ressursene der de trengs mest – på tjenestene og prosjektene vi leverer til befolkningen. Vi har et mål om En gang et sted, en felles plattform der ideell sektor kan finne og søke på offentlige tilskuddsordninger. Dette har vi fått flertall for i stortinget gjennom et forslag fra SV, men dessverre ser det ut til at regjeringen ikke setter av midler for å få fart på forenklingsarbeidet. Forenkling og effektivisering er essensielt dersom frivillig og ideell sektor skal kunne spille sin samfunnsrolle i takt med de økte forventningene og behovene vi står overfor.

Innovasjon

Frivillige organisasjoner står foran betydelige utfordringer med å tilpasse seg fremtidens krav og forventninger, og det er derfor synd at det ikke finnes vilje til å investere i innovasjon. Vi ser et stort potensial for nye løsninger og ideer som kan bidra til å utvikle sektoren, men dette krever ressurser. Det er et stort potensial for nye løsninger som kan utvikle sektoren, men dette krever ressurser. Det er synd at regjeringen ikke ser verdien i å etablere et innovasjonsfond som kan gi organisasjonene handlingsrom til å utforske nye ideer for å møte fremtidens behov på en effektiv og bærekraftig måte.

Frivillig og ideell sektor spiller en sentral rolle i det norske velferdssamfunnet. Vi bidrar til sosial mobilitet, folkehelse og fellesskap. Vi gjør det mulig for mange å engasjere seg i meningsfylt arbeid for samfunnet. Denne rollen fortjener både anerkjennelse og konkrete tiltak fra regjeringens side. Årets budsjett representerer en tapt mulighet til å gjøre sektoren sterkere, mer effektiv og bedre rustet til å møte fremtidens utfordringer.

Vi forventer at regjeringen tar våre bekymringer på alvor. Det er fortsatt tid til å endre kurs, og vi i Fundraising Norge vil arbeide målrettet for å påvirke budsjettprosessen videre.

Siri Nodland, generalsekretær i Fundraising Norge

Les vår politiske plattform

Les også: