Norske organisasjoner på topp i tillitsbarometeret

Tillitsbarometeret for 2022 ble presentert under Arendalsuka. Nok en gang er norske ideelle organisasjoner på topp når det gjelder tillit i befolkningen. Hele 88 prosent gir organisasjoner høy score.

Siri Nodland, generalsekretær i Fundraising Norge. Hun har på seg hvit skjorte og grønn jakke.
Generalsekretær i Fundraising Norge, Siri Nodland, berømmer organisasjoner for å jobbe godt med etisk og bærekraftig innsamling. Foto: Ingvild Vaale Arnesen.

Berømmer norske organisasjoner

Tillitsbarometeret er gjennomført for femte gang av Respons Analyse. Undersøkelsen kartlegger tilliten til ulike norske institusjoner, inkludert organisasjoner.

I årets undersøkelse scorer norske organisasjoner desidert best, der 88 prosent av befolkninger sier de har tillit til norske organisasjoner. Norske organisasjoner har hatt en jevn fremgang de siste årene, og slår til og med Stortinget.

– Jeg vil berømme våre medlemmer for å være opptatt av å jobbe etisk og bærekraftig, og at de kurser egne ansatte. Dessuten er det en svært god delingskultur i bransjen. Folk hjelper hverandre til å jobbe riktig. God informasjon og riktig behandling av givere og publikum over tid er hovedårsaken til at organisasjonene er årets vinnere av tillitsbarometeret. I Fundraising Norge har vi jobbet strukturert med etikk og opplæring av riktig atferd slik at personvernet blir ivaretatt, sier Siri Nodland, generalsekretær i Fundraising Norge.

Må opprettholde tilliten

Utvalget for etikk og atferdsnorm har jobbet over flere år for at organisasjoner skal følge etiske retningslinjer i sitt innsamlingsarbeid. Utvalget er ledet av Leif Wien Jensen som er Norges fremste på etikk og atferd knyttet opp til inntektsskapende arbeid i frivillig sektor. Dette er et viktig element for at det skal være trygt å gi en pengegave i Norge.

Nodland påpeker at utvalget har vært en svært viktig bidragsyter og pådriver for å få til gode retningslinjer for fundraising;

– Atferdsnormutvalget har delt av sin kunnskap på arrangementer, deltatt i møter med beslutningstakere og har skrevet atferdsnormen. Dersom du er usikker på om din organisasjon har nok kompetanse på etikk og atferd anbefaler vi vårt nettkurs, sier hun.

Aktuelt: