Økt skattefradrag er viktigste sak for medlemmene

72 prosent av medlemmene til Fundraising Norge mener at økt skattefradrag for gaver til ideelle organsisajoner er den viktigste saken fremover. Det viser en ny undersøkelse.

Portrettbilde av Frøydis Johannessen, politisk rådgiver i Fundraising Norge. Hun har mørkt kort hår, mørke briller og på seg en hvit overdel. Hun står foran et vindu.
Frøydis Johannessen, politisk rådgiver i Fundraising Norge, ønsker innspill til statsbudsjettet. Foto: Ingvild Vaale Arnesen.

Fundraising Norge har kartlagt ansatte som arbeider politisk i medlemsorganisasjonene, og sendte før jul ut en undersøkelse for å innhente deres synspunkter på vårt politiske arbeid fremover.

– Våre medlemmer er veldig forskjellige. Noen har mange ansatte som arbeider med politisk påvirkning, mens andre knapt tenker politikk i hverdagen. På bakgrunn av dette svarte kun en tredjedel av medlemmene på undersøkelsen, derfor er vi forsiktige med å trekke bastante konklusjoner ut fra undersøkelsen alene, sier politisk rådgiver Frøydis Johannessen. 

Skattefradrag viktigste virkemiddel 

Det tydeligste funnet er at flertallet ønsker at Fundraising Norge skal sette økt skattefradrag for gaver høyt på agendaen.

– Dette funnet samsvarer med all annen kommunikasjon vi har hatt med medlemmene siden tilleggsproposisjonen kom i høst. Det er ingen tvil om at regjeringens kutt bekymrer medlemmene våre. Økte inntekter fra gaver stimulerer kjerneaktivitetene til organisasjonen og gir handlefrihet til å arbeide for formålene, sier Johannessen. 

I en artikkel i Vårt Land, viser Mercy Ships til tall fra Skatteetaten som avslører at flertallet av giverne som mottar skattefradrag har middels til lave inntekter. Siri Nodland, generalsekretær i Fundraising Norge, sier;

– Skattefradraget er ikke en ren skattepolitisk ordning. Det er en ordning der staten oppfordrer personer og næringsliv til å støtte ideell og frivillig sektor, og dermed et viktig frivillighetspolitisk og demokratiserende virkemiddel.

Fundraising Norge arbeider nå med innspill til neste års statsbudsjett, der vi vil be Stortinget om å øke skattefradraget for gaver. Eventuelle tanker til innspillet kan sendes til froydis@fundraisingnorge.no innen 30. januar.

Les også: